Gå direkt till innehåll
Kollektivtrafiken riskerar att väljas bort efter pandemin visar ny undersökning

Pressmeddelande -

Kollektivtrafiken riskerar att väljas bort efter pandemin visar ny undersökning

Fler jobbar hemma och nya resvanor etableras. Det visar en ny undersökning om Coronavirusets påverkan på våra arbets- och resvanor som mobilitetsföretaget som Transdev har gjort i samarbete med Yougov.

Trenden med att arbeta eller studera hemifrån oftare lär vara en ny vana som svenskarna kommer att ta med sig från Coronakrisen. Av respondenterna som arbetar eller studerar svarade hela 44% att de arbetar eller studerar hemifrån i större utsträckning än vanligt nu under pandemin. Mer intressant är att hela 37% av dessa svarade att de tänker fortsätta med att arbeta eller studera hemifrån oftare även när pandemin är över. Trenden syns tydligare bland män (45%) och bland de som är över 60 år (53%).

- För de som kan arbeta hemifrån så tror jag att krisen har lärt oss att vara mer digitala. Många har märkt att det går att arbeta hemma oftare, vilket öppnar nya möjligheter för dem som kanske vill bo på landet men samtidigt ha ett jobb i storstaden. Även för de som bor och arbetar i större städer innebär det att man kan spara in pendlingstid genom att arbeta på distans oftare än tidigare. För kollektivtrafikens del vore det bra om man kunde dra nytta av detta för att jämna ut den kostsamma peaktrafiken, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige. 

Kollektivtrafiken riskerar att gå miste om 6,5% av sina vanliga resenärer

Av de som uppger att de under normala omständigheter oftast reser kollektivt till jobb eller skola säger närmare 30 procent att de har ändrat sitt färdsätt under pandemin. Av dessa uppger var fjärde respondent att de inte kommer, eller inte vet om de kommer, att återgå till kollektivtrafiken efter pandemin. Det motsvarar ca 6,5 procent av de som uppgett att de oftast reser kollektivt till jobb eller skola.

- Det glädjande beskedet är att majoriteten av kollektivtrafikresenärena uppger att de kommer att fortsätta resa kollektivt när pandemin är över. Men det visar också att 2 procent redan har hittat andra färdsätt som de kommer hålla fast vid samt att 4,5 procent inte vet om de kommer återgå till kollektivtrafiken eller fortsätta med sitt alternativa färdslag. Det visar på vikten att upprätthålla en robust kollektivtrafik och fortsätta att utveckla för att göra den till ett attraktiv val och undvika en ökad bilism. I Wuhan i Kina fördubblades marknadsandelen för bilen när samhället öppnades upp igen medan kollektivresandet har halverats. En sådan utveckling i Sverige vore förödande för miljön, avslutar Eva Tiséus.

Vill du se våra förslag för att bemöta dessa två trender? Kolla på filmen nedan!

Mer information om undersökningen: Undersökning genomfördes på Transdevs beställning under perioden 8-10 maj 2020 via YouGov Sveriges Internetpanel. Totalt 1007 personer deltog i undersökningen. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. 

Ämnen


Transdev ger människor frihet att resa när de vill och hur de vill. Vårt erbjudande spänner över flera transport­slag, bland andra buss, tåg, spårvagn och båt. Vi ingår i den internationella koncernen Transdev, som med över 80 000 medarbetare varje dag möjliggör 11 miljoner resor världen över.

I Sverige är vi en av de största operatörerna inom persontrafik, med närmare åttio års erfarenhet. Vår verksamhet bygger dels på långsiktiga partnerskap med trafikmyndigheter och företag, dels på kommersiell trafik som vi driver under egna varumärken. Vi utvecklar framtidens persontrafik – för en hållbar utveckling och för att ge människor frihet att resa.

Vi är Transdev – The mobility company.

Kontakter

Stefan Johansson

Stefan Johansson

Presskontakt Press- och externkommunikationsansvarig 08 - 629 50 72
Transdevs pressjour

Transdevs pressjour

Presskontakt Om du behöver komma i kontakt med pressenheten utanför kontorstid. 08-629 51 80
Foto- och filmtillstånd

Foto- och filmtillstånd

Presskontakt Ladda ner tillstånd på länken för att få möjlighet att filma eller fotografera ombord på våra fordon. Skicka ifyllt formulär till Fototillstånd Fototillstånd (english) Regler och förbehåll fototillstånd
Media Content Panel
Resenär_Transdev
Resenär_Transdev
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
2400 x 1600, 706 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Kommer Covid-19 påverka var vi arbetar och hur vi reser framöver?
Spela filmen
Kommer Covid-19 påverka var vi arbetar och hur vi reser framöver?
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.mp4
Videolängd:
1:32
Ladda ner

Relaterat innehåll

Pandemin sätter långvariga spår i resandet

Pandemin sätter långvariga spår i resandet

De nya arbets- och resvanor som har etablerats i samband med coronapandemin håller i sig och kan bli det nya normala. Det visar en ny undersökning om Coronavirusets påverkan på våra arbets- och resvanor som mobilitetsföretaget som Transdev har gjort i samarbete med Yougov i september.

Hur kommer det kollektiva resandet att se ut efter pandemin?

Hur kommer det kollektiva resandet att se ut efter pandemin?

Mer hemarbete och minskat kollektivresande är några av de trender som kommer att hålla i sig efter pandemin och som kommer kräva nytänk för kollektivtrafiken. Det visar Transdevs senaste rapport som summerar resultat av tre undersökningar som mobilitetsföretaget har genomfört 2020 och 2021 om hur pandemin påverkar svenskarnas arbets- och resvanor.

Flexiblare priser, större kollektivtrafikutbud och högre bilkostnader är framgångsreceptet för att få fler att resa kollektivt

Flexiblare priser, större kollektivtrafikutbud och högre bilkostnader är framgångsreceptet för att få fler att resa kollektivt

Hur kan vi få fler att åka kollektivtrafik? Tre månader efter att covid-restriktionerna har släppts i Sverige ligger kollektivtrafikresandet på drygt 80% av 2019-nivåer. Enligt Transdevs senaste undersökning, planerar tio procent av de som reste kollektivt före pandemin att inte komma tillbaka. Flexiblare priser, större kollektivtrafikutbud och högre bilkostnader kan vara en del av lösningen.