Gå direkt till innehåll
Flexiblare priser, större kollektivtrafikutbud och högre bilkostnader är framgångsreceptet för att få fler att resa kollektivt

Pressmeddelande -

Flexiblare priser, större kollektivtrafikutbud och högre bilkostnader är framgångsreceptet för att få fler att resa kollektivt

Hur kan vi få fler att åka kollektivtrafik? Tre månader efter att covid-restriktionerna har släppts i Sverige ligger kollektivtrafikresandet på drygt 80% av 2019-nivåer. Enligt Transdevs senaste undersökning om våra arbets- och resvanor under och efter pandemin, planerar tio procent av de som reste kollektivt före pandemin att inte komma tillbaka. Flexiblare priser, större kollektivtrafikutbud och högre bilkostnader kan vara en del av lösningen för att få tillbaka resenärerna.

Pandemin lämnar sitt grepp om kollektivtrafiken. Oron för att smittas i kollektivtrafiken minskar bland både män och kvinnor, bland alla ålderskategorier och både bland kollektivtrafikresenärerna och dem som inte brukar åka kollektivt särskilt ofta. Distansarbetet som kommer vara en av kvarlevorna från pandemin kommer inte vara lika vanligt som vi hade tänkt oss. Trots den här positiva utvecklingen visar Transdevs senaste undersökning att tio procent av pre-covid kollektivtrafikresenärerna sannolikt aldrig kommer att komma tillbaka till kollektivtrafiken.

- Den här siffran har varit konstant under hela pandemin och fortsätter att ligga på samma nivå tre månader efter att restriktioner har lyfts. Hela branschen har nu gemensamt slutit upp bakom en programförklaring med målet att 4 av 10 motoriserade resor ska göras kollektivt. För det måste vi utveckla vårt erbjudande men också få beslutsfattarnas hjälp att skapa bättre förutsättningar för kollektivtrafiken. Vår bransch är en viktig möjliggörare för att Sverige ska nå klimatmålen, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige.

Resenärer som lämnat kollektivtrafiken under pandemin efterfrågar flexiblare priser (32 procent), ett större kollektivtrafikutbud (31 procent) och att det blir glesare mellan passagerarna (25 procent) för att komma tillbaka. Vaccinet och munskydd som brukade toppa listan under pandemin finns nu längst ner på prioriteringslistan.

- Intressant är att dessa önskemål hänger ihop. Trängseln var redan en smärtpunkt för många resenärer innan pandemin började men det är klart att covid-19 har satt mer fokus på trängselproblematiken. Att öka kollektivtrafikutbudet och samtidigt arbeta med flexiblare och tidsdifferentierade priser kan få trängseln att minska och göra kollektivtrafiken mer attraktiv, fortsätter Eva Tiséus.

En annan trend som syns är att bränslepriserna har fått fler att åka kollektivt. Drygt en fjärdedel av storstadsborna (27 procent) och hela 35 procent av de som bor på landsbygden säger att de högre bränslepriserna har fått dem att resa mindre med bil de senaste månaderna. Storstadsborna indikerar att de har ersatt sina bilresor främst genom att gå, åka kollektivt och cykla medan landsbygdsborna framför allt har ställt in sina resor eller ersatt dem med gång och cykel.

- Två viktiga lärdomar för oss är att ökade kostnaderna för bilen får fler att åka kollektivt. Men för att få bilisterna att åka mer kollektivt behöver man också se till att en attraktiv kollektivtrafiklösning finns på plats. Det kan låta banalt men det är inte helt självklart när man kollar på trenden de senaste åren där kollektivtrafiken på landsbygden har avvecklats på flera ställen i Sverige. Tillgång till kollektivtrafik på landsbygden är en fråga om rättvisa och här gäller att vi hittar nya mer flexibla lösningar, avslutar Eva Tiséus.

Rapporten finns att ladda ner nedan.

Mer information om undersökningen: Sedan maj 2020 har Transdev genomfört sju panelundersökningar för att bättre förstå hur pandemin påverkat svenskarnas arbets- och resvanor. Senaste undersökningen genomfördes i mitten av maj 2021, tre månader efter att restriktionerna släpptes. Totalt 1017 respondenter deltog i undersökningen. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Undersökningen är en del av Transdevs arbete för att bättre förstå våra resenärer och trenderna som påverka kollektivtrafiken för att vara en bättre partner och rådgivare för våra kunder, de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.


Ämnen

Kategorier


Transdev ger människor frihet att resa när de vill och hur de vill. Vårt erbjudande spänner över flera transport­slag, bland andra buss, tåg, spårvagn och båt. Vi ingår i den internationella koncernen Transdev, som med över 80 000 medarbetare varje dag möjliggör 11 miljoner resor världen över.

I Sverige är vi en av de största operatörerna inom persontrafik, med över åttio års erfarenhet. Vår verksamhet bygger dels på långsiktiga partnerskap med trafikmyndigheter och företag, dels på kommersiell trafik som vi driver under egna varumärken. Vi utvecklar framtidens persontrafik – för en hållbar utveckling och för att ge människor frihet att resa.

Vi är Transdev – The mobility company.

Kontakter

Stefan Johansson

Stefan Johansson

Presskontakt Press- och externkommunikationsansvarig 08 - 629 50 72
Transdevs pressjour

Transdevs pressjour

Presskontakt Om du behöver komma i kontakt med pressenheten utanför kontorstid. 08-629 51 80
Foto- och filmtillstånd

Foto- och filmtillstånd

Presskontakt Ladda ner tillstånd på länken för att få möjlighet att filma eller fotografera ombord på våra fordon. Skicka ifyllt formulär till Fototillstånd Fototillstånd (english) Regler och förbehåll fototillstånd
Media Content Panel
Transdev_Umeå
Transdev_Umeå
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1280 x 720, 189 KB
Ladda ner
Media Content Panel
220627_Transdevs undersökning om covid-19 och kollektivtrafiken.pdf
220627_Transdevs undersökning om covid-19 och kollektivtrafiken.pdf
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.pdf
Ladda ner

Relaterat innehåll

Fler avgångar och bättre vaccinationstäckning kommer få tillbaka resenärerna till kollektivtrafiken

Fler avgångar och bättre vaccinationstäckning kommer få tillbaka resenärerna till kollektivtrafiken

Resenärerna kommer progressivt tillbaka till kollektivtrafiken men fortfarande säger10 procent att de inte avser att någonsin komma tillbaka. Två avgörande faktorer som skulle kunna få dem att ändra sitt beslut är, en ännu bättre vaccinationstäckning och mer kollektivtrafik. Det visar en ny undersökning om pandemins påverkan på våra arbets- och resvanor som mobilitetsföretaget Transdev har gjort.

Hur kommer det kollektiva resandet att se ut efter pandemin?

Hur kommer det kollektiva resandet att se ut efter pandemin?

Mer hemarbete och minskat kollektivresande är några av de trender som kommer att hålla i sig efter pandemin och som kommer kräva nytänk för kollektivtrafiken. Det visar Transdevs senaste rapport som summerar resultat av tre undersökningar som mobilitetsföretaget har genomfört 2020 och 2021 om hur pandemin påverkar svenskarnas arbets- och resvanor.

Pandemin sätter långvariga spår i resandet

Pandemin sätter långvariga spår i resandet

De nya arbets- och resvanor som har etablerats i samband med coronapandemin håller i sig och kan bli det nya normala. Det visar en ny undersökning om Coronavirusets påverkan på våra arbets- och resvanor som mobilitetsföretaget som Transdev har gjort i samarbete med Yougov i september.